¯

Latvialaisen taiteilijan Janis Rozentālsin ja hänen vaimonsa laulaja Elli Forssellin muistolaatta paljastettiin Kulosaaressa 18. marraskuuta 2008. Laatan on suunnitellut latvialainen taiteilija Janis Strupulis. Se on kiinnitetty Kulosaarentielle lännestä tulevan luiskan kallioseinään. Muistolaatan paljastustilaisuus on yksi Latvian tasavallan 90-vuotisjuhlavuoden päätapahtumista Suomessa.

rozentals1.jpg 

Janis Rozentāls (1866 – 1916) oli Latvian merkittävimpiä taiteilijoita. Hän asui Suomessa 1905 – 1916 ja vuosina 1915 – 1916 vaimoineen Kulosaaressa Hopeasalmentie 2:n huvilassa, joka purettiin Itäväylää rakennettaessa. Rozentāls kuoli Kulosaaressa 1916.

Rozentāls arvosti suomalaista taidetta ja sai vaikutteita Suomen kansallisromantiikasta. Häntä on verrattu suomalaisten kultakauden taiteilijoihin ja kutsuttu Latvian Edelfeltiksi tyylin ja aihevalintojen samankaltaisuuden vuoksi. Rozentālsin taidetta voi katsella tästä. Rozentālsin töitä on jonkin verran myynnissä Suomessa.

Janis Rozentālsin merkitys suomalais-latvialaisten kulttuurisuhteiden symbolina on ainutlaatuinen. Hänen nimeään kantaa vuonna 1990 perustettu Latvian suomalainen ystävyyseura, Rozentāls-seura ry.

rozentals2.jpg 

 Latvian suurlähettiläs Einars Semanis ja Helsingin kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Rakel Hiltunen paljastivat muistolaatan.

 rozentals3.jpg

Tilaisuudessa olivat läsnä mm. Riian muistomerkkitoimiston johtaja Guntis Gailitis, laatan tekijä, taiteilija Janis Strupulis, Latvian suomalaisen ystävyysseuran puheenjohtaja Marjo Mela sekä Forssellin-Rozentalsin sukua edustava professori Anto Leikola.