Kulosaarelaiset ry:n 30-vuotisjuhlanäyttely

0
1214

KAUNEUS SYDÄMESSÄNI ASUKOON – WÄINÖ AALTONEN JA ALEKSIS KIVI

Wäinö Aaltonen ja Kulosaari

Kulosaaren monista merkkihenkilöistä Wäinö Aaltonen oli kuvataiteen saralla primus inter pares. Seuran merkkivuosinäyttelyn tekijä on kulosaarelainen ja jonka kohde teki monet merkittävimmistä töistään Kulosaaren ateljeessaan, josta ei ole muuta jäljellä kuin seuran asettama pronssilaatta tyhjällä tontilla. Uskomme, että näyttelyn ja sen laajan taustatyön kautta Wäinö Aaltonen tulee entistä ymmärrettävämmäksi.

Heikki Kukkonen
puheenjohtaja
Kulosaarelaiset ry

Av Brändös många kända personer var WA bildkonstens priimus inter pares. Därför vill föreningen nu via denna utställning fira märkesåret. Utställningens planerare är Brändöbo liksom konstnären, som gjorde många av sina mest kända verk i sin atelje på Brändö. Av ateljen finns inget kvar, förutom en minnesplatta i brons på den tomma tomten. Föreningen tror att WA blir mer förståelig, för en bredare publik, via denna utställning och det omfattande bakgrundsarbete inför utställningen. 

Heikki Kukkonen
Brändöborna rf

 

Puheenjohtaja Kukkonen avaamassa juhlanäyttelyä STOA:ssa.

Kansallista vai modernia – Aleksis Kiven muistomerkki 70 vuotta

Aleksis Kiven muistopatsas paljastettiin Kansallisteatterin edessä Rautatientorilla 70 vuotta sitten, talvisodan kynnyksellä. Kansallisrunoilijan hahmon loi pronssiin kuvanveistäjä Wäinö Aaltonen. Monumentti oli hänen uransa merkittävin työ. Muistomerkin Kivestä tuli isänmaan sankari ja kärsimysten allegoria.

Mikä oli Wäinö Aaltosen melankolisen kansallisrunoilijan tarina? Näyttely avaa tekstein ja valokuvin Kivi-hankkeen taustoja ja esittelee Aaltosen tuotantoa Kulosaaren ateljeessa 1920–1930-luvuilla. Kaksi vuosikymmentä kestäneestä kulttuuritaistelusta tuli Aaltosen triumfi, vaikkei hän voittanut muistopatsaan luonnoskilpailuista kumpaakaan. Taustalla kuohui itsenäistyneen Suomen kulttuurielämä – kieliriita, talouskriisi, keskustelu kansallisesta ja modernista taiteesta.

Aleksis Kiven piirteistä ei ole varmaa tietoa. Aaltosen patsas on allegorinen kuva mietteisiinsä vaipuneesta runoilijasta mutta se kuvaa myös Aaltosta itseään myyttisenä taiteilijanerona.

Monumentin lähtökohta oli Aaltosen kubistisen kauden töissä, joissa hän useasti sivusi Kivi-patsaan tematiikkaa. Yhteiskunnan ilmapiiri kavensi taiteilijoiden vaihtoehtoja 1930-luvulla. Kubistisesta luonnoksesta tuli realistista muotokuvaa imitoiva suurmiehen monumentti.

Näyttely juhlistaa Aleksis Kiven 175-muistovuotta. Se on Kulosaarelaiset ry:n 30-vuotisjuhlanäyttely ja osa Itä-Helsingin kulttuuriviikkojen 25-vuotisohjelmaa.

Valokuvista suuri osa on ennen julkaisemattomia arkistokuvia Wäinö Aaltosen museosta. Lähteenä on käytetty myös Aleksis Kiven muistopatsastoimikunnan arkistoa, joka on hiljattain talletettu Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kirjallisuusarkistoon.

Näyttelyn on koonnut ja tekstit toimittanut taidehistorioitsija Anu Utriainen. Näyttelyn taiton on tehnyt Jaakko Panelius/Pandiz Oy.

wa4.jpg 

Lauluyhtye Fake Five esitti näyttelyn avajaisissa Aleksis Kiven teksteihin sävellettyjä lauluja.

Näyttely oli avoinna yleisölle 2009-2010 lukuisissa paikoissa, mm. STOA:ssa, Helsingin Kaupungintalolla ja Sanomatalon Mediatorilla. Tällä hetkellä se on näytävissä Turun pääkirjaston rotundassa 31.8.2010 saakka.

wa6.jpg

Näyttelyn koonnut taidehistorioitsija Anu Utriainen (vasemmalla) sai suurenmoisesta työstään kiitokset avajaisyleisöltä.

Näyttelyn materiaali on nähtävissä avaamalla seuraavat linkit. Dokumenttien copyright on näyttelyn laatijan, taidehistorioitsija Anu Utriaisen. Hänen yhteystietonsa ovat:
Anu Utriainen
+358-40-5608347
anu@nei.to

Anu Utriaisen kiitokset näyttelyn luomiseen osallistuneille henkilöille.

Näyttelyn avauskuvat – Kauneus sydämessäni asukoon.

Suomalaisuutta etsimässä.

Kauneusnautinnon riemu ja tuska.

Nyt on oltta ammeet täynnä, haarikat ja kiulut!

Kiven patsas kulttuuritaistelun aseena.

Kivi kuvissa.

Jalustan korkokuvat.

Sen katse kantaa kauasOlenko onnistunut?

Ei ollut turha taistelo.

Kulosaaren ateljeessa.