Kulosaaren kirjasto avattava uudestaan

0
1035

Kulosaarelaiset ry:n laatima vetoomus Kulosaaren kirjaston säilyttämisen ja pikaisen uudelleen avaamisen puolesta on lähetetty asiasta päättäville poliitikoille ja virkamiehille. Vetoomuksessa esitetään kirjaston ja koululaisten iltapäiväkerhon Liikkiksen väistötilaksi Kulosaaren vanhaa paloasemaa. Vetoomuksen allekirjoitti noin 600 alueen asukasta.

Lars Sonckin suunnittelema, vuonna 1915 valmistunut paloasema on Helsingin kaupungin omistuksessa ja toiminut viime vuosina kaupungin vuokra-asuntona. Kiinteistö on kaavassa merkitty julkiseksi rakennuksesi ja varustettu sr-1-suojelumerkinnällä. Viimeisin saneeraus on vuodelta 1998. Rakennus on edelleen suhteellisen hyväkuntoinen. Sen sijainti keskellä valtakunnallisesti merkittävää kulttuuriympäristöä hyvien liikenneyhteyksien varrella on erinomainen.

Kulosaaren päiväkoti- ja kirjastorakennus suljettiin kokonaan sisäilmaongelmien vuoksi syksyllä 2009. Viereisen ala-asteen koulun toiminta siirrettiin samoista syistä paviljonkeihin jo noin vuosi sitten. Kirjastolle ja koulun iltapäiväkerhon Liikkiksen lapsille ei sen jälkeen ole osoitettu riittäviä väistötiloja. Kirjastoauto palvelee puoli tuntia viikossa ja Liikkis on väliaikaisesti ahtaissa ja riittämättömissä tiloissa Domus-rakennuksen alakerrassa. Uuden koulu- ja päiväkotirakennuksen rakentamisesta tai vanhan peruskorjaamisesta ei vielä ole tehty päätöksiä.

Kulosaaressa on huutava pula kokoontumistiloista. Etenkin lapset ja nuoret ovat täysin ilman päihteetöntä ja turvallista kohtaamispaikkaa kirjaston ja nuorisotalon suljettua ovensa. Tilanne tulee jatkumaan parhaassakin tapauksessa vuosia ja yksi sukupolvi ehtii kasvaa ilman kaupungin tarjoamia peruspalveluja saarella.

Kulosaarelaiset ry odottaa kaupungilta vastinetta sietämättömäksi koetun tilanteen ratkaisemiseksi sekä kulttuurihistoriallisesti merkittävän rakennuksen saattamiseksi arvoiseensa käyttöön asukkaiden hyödyksi ja iloksi. Kaupunginosayhdistys on valmis neuvottelemaan erilaisista ratkaisuista ja osallistumaan omalla panoksellaan tilojen kunnostukseen ja suunnitteluun. Paloasema voidaan haluttaessa muuttaa ehdotettuun käyttöön sopivaksi syksyyn 2010 mennessä.