Kulosaarelaiset ry on selvittänyt nelikaistaisen Itäväylän ja sen rinnalla kulkevan metrolinjan aiheuttaman melun määrää lähiympäristöön. Itäväylä on Helsingin vilkkaimpia sisääntuloväyliä liikennetiheydeltään noin 55 000 autoa vuorokaudessa.
Helsingin kaupunki on rakentamassa lähivuosina kymmenien tuhansien asukkaiden lähiöalueita Östersundomiin, Sipooseen, Laajasalon Kruunuvuoreen ja Kalasatamaan. Kaupungin suunnitelmissa on tieverkon laajentaminen ja parantaminen ja uusien alueiden autoliikenteen ohjaaminen esimerkiksi juuri Itäväylälle.
Kulosaaren asuinalueiden kohdalla Itäväylän ja metroradan melusuojaus on mittauksen mukaan erittäin kehnosti hoidettu. Joiltain osin se puuttuu kokonaan. Kevyet meluaidat, matalat pengerrykset ja tienvarren pusikot eivät täytä vilkkaasti liikennöidyn väylän melusuojavaatimuksia. Ne edustavat vuosikymmenien takaista tekniikkaa. Parempia ratkaisuja kaivataan Kulosaareen nopeasti.
Toimivaa meluaitaa on pystytetty kilometrin matkalle nelikaistaisen Itäväylän molemmin puolin Vartiokylässä, vaikka ajoneuvotiheys on paljon pienempi, kiskomelua tuottavaa metroa ei ole ja väylällä on alemmat nopeusrajoitukset. Alueella oli jo ennen meluaidan pystyttämistä Kulosaarta alempi melutaso ja suojattavia asukkaitakin vähemmän.
Hakaniemeen ollaan puuhaamassa kahdeksaa design-raitiovaunupysäkkiä hintaan 800 000 euroa. Luulisi, että kiireellisyys- ja tärkeysjärjestyksessä kulosaarelaisten suojaaminen kasvavalta liikenteen melulta menisi edelle. Rahalla saisi melkoisen pätkän melustandardit täyttävää meluaitaa kriittisimpiin kohtiin Kulosaaressa.
Liikennemelusta sanottua: ”Korvat saattavat tottua meluun, mutta sen terveyshaitat eivät siitä huolimatta häviä. Joidenkin tutkimusten mukaan keho reagoi meluun joka tapauksessa, sillä elimistön stressitaso nousee. Se tarkoittaa, että puhtaasti fysiologisessa merkityksessä meluun ei voi tottua.” MATS ROSENLUND, lääketieteen tohtori, ympäristötarkastaja, Tukholman läänin maakäräjien Kansanterveyskeskus.
Liikenteen kehitys Helsingissä 2010: Helsingin kaupunki, Kaupunkisuunnitteluvirasto, http://www.hel2.fi/ksv/julkaisut/los_2011-2.pdf