Lukutuvasta ratkaisu?

0
563

Kulosaaren kirjasto katosi vanhan koulurakennuksen mukana, eikä ensi jouluksi valmistuvaan uudisrakennukseen tule uutta kirjastoa.

Vaan ei hätää! Lukutupa on keksitty uudelleen.

Lukutuvat olivat kyläkirjastojen edeltäjiä yli sata vuotta sitten. Ne perustettiin järjestöjen voimin ja hoidettiin vapaaehtoistyöllä. Muutamia uusimuotoisia lukutupia on nyt tehty lakkautettujen kuntien kyliin ja pieniin kaupunginosiin.

Kirjaston nimeä ei saa käyttää ”lainaamosta”, jossa ei ole kirjastoalalle koulutettua vakinaista henkilökuntaa. Lukutupa on joustavampi käsite kuin perinteinen kirjasto.

Kulosaaren yhteiskoulu ja sen tarmokas rehtori ovat ryhtyneet toimeen yhdessä Kulosaarelaiset ry:n kanssa. Hankkeilla on rakentaa yhteiskoulun yhteyteen noin 150 neliömetriä uutta tilaa. Sinne siirtyisi koulun oma kirjasto talon sisältä ja sinne perustettaisiin lukutupa saarelaisille.

Koulukirjasto hoidettaisiin kouluaikoina sivareiden voimin kuten nykyisinkin. Lukutuvan aukioloaika jatkuisi iltaan ja viikonloppuihin vapaaehtoisvoimin. Kirjakokoelma olisi peräisin kahdesta lähteestä, koulukirjastosta sekä saarelaisilta koottavista teoksista, tallenteista ja lahjoituksista.

Lukutuvalle on hahmoteltu monta roolia. Siitä tulisi saarelaisten kohtauspaikka niin päiväsaikaan kuin iltaisinkin, koululaisten iltapäivätoiminnan tila, kirjojen vaihto- ja myyntipiste sekä tietysti myös kaupunginkirjaston nouto- ja palautuspaikka, eräänlainen paikallaan seisova kirjastoauto. Lukutuvasta löytyisi myös kokoustilaa päiväsaikaan koululaisten ryhmille ja illalla vapaalle kansalaistoiminnalle. Tarjoilu hoidettaisiin automaateilla.

Kunnianhimoisena tavoitteena on tehdä lukutuvasta opetusväline. Se on tarkoitus rakentaa ja kalustaa kokonaan kierrätysmateriaaleista, ehkä siirtorakennuksena. Lisäksi siihen on tarkoitus rakentaa monipuolinen uusiutuvien energialähteiden varustus. Tämä toimisi talon lämmityksessä samoin kuin havainnollistamaan eri energiamuotojen hyödyntämistä fysiikan ja biologian opetuksessa. Se täydentäisi yhteiskoulun upouutta kasvihuonetta.

Lukutupaa suunnitellaan nyt. Se rakennetaan ensi vuonna ja sen pitäisi valmistua viimeistään vuoden 2015 alussa.