Toimintakertomukset

Kulosaarelaiset ry – Brändöborna rf 

Toimintakertomus 2018

KULOSAARELAISET ry. – BRÄNDÖBORNA rf.

VUOSIKERTOMUS TOIMINTAKAUDESTA 13.3.2018 – 7.3.2019

Yhdistyksen puheenjohtajana toimi Satu Väkiparta, sihteerinä toimi Jenni Kallio ja varapuheenjohtajana Pentti Rantala. Hallituksen muut jäsenet olivat: Inge Engström, Göran Estlander, Jyrki Hattinen, Heidi Helkama-Talvela, Liisa Horelli, Jaakko Ihamuotila, Kari Lampén, Maija Pakoma, Kirsti Santaholma, Leena Siikanen, Senni Timonen. Rahastonhoitajana toimi Miu Kurkela ja Kulosaarelaiset-lehden taittajana Hennileena Calonius.

Toimintavuoden aikana pidettiin hallituksen kokouksia 8 kpl.

Osallistuminen kokouksiin oli aktiivista.

Yhdistyksen vuosikokous pidettiin Kulosaaren Lukutuvassa 13.3.2018.

Toimintaa:

Seuran Harriet-vene oli ahkerassa käytössä kesän aikana.
Harrietia säilytettiin Brändö Seglaren laiturissa. Varauskirja ja avainta säilytettiin ravintola Kuparilyhdyssä. Veneen käyttö oli ilmaista.

12.5. pidettiin siivoustalkoot Kulosaaren ala-asteen siivouspäivän päätteeksi. Osanotto oli vilkasta ja tulos hyvä. Siistiä tuli.

11.6. Teatteri Tie esitti näytelmän Henkilö V ja Vinsentti Kluuvin puistossa. Kulosaarelaiset ry oli mukana mainostamassa ja rakentamassa ”teatteria” katsomoineen. Väliaikatarjoilun hoiti Helsingin Meriveneilijöiden satamassa kesäisin toimiva kahvilayrittäjä. Paikalla oli toista sataa katsojaa.

29.8.2017 KULOSAARI-PÄIVÄ – BRÄNDÖDAGEN

29.8. klo 17.00 alkaen vietettiin Kulosaari-päivää Kluuvin (Eugen Schaumanin) puistossa. Ohjelmassa oli lasten juoksukisat ja keppihevoskilpailu eri ikäluokissa. Kaikki osallistujat palkittiin. Palkintoina oli pääsylippuja seikkailupuisto Korkeeseen.
Juhlassa palkittiin Vuoden 2017 kulosaarelainen – År 2017 brändöbo Hannu Virtanen, Kulosaaren yhteiskoulun iltavahtimestari, joka on hyvin keskeinen henkilö monien yhteiskoulun tiloissa ja urheilukentällä toimivien tapahtumien osallistujille.

Tilaisuudessa oli kahvila, kirpputori ja kulosaarelaisia toimijoita esittäytymässä. Sää suosi tapahtumaa ja osallistujia oli reilusti 200 henkilöä. Seurakunta oli avannut kellotapulin oven ja reippaat kiipeilijät pääsivät ihailemaan merellistä näkymää. Tämän vuoden uutuutena oli kotieläinvierailu, pari alpakkaa ja kania.

Lausunnot:

Kulosaarelaiset ry – Brändöborna rf on huolissaan Kulosaaren viheralueiden säilymisestä ja liiketilojen vähenemisestä.

12.11. 2018 Seura teki muistutuksen Kyösti Kallion tie 2A asemakaavaan 12544 2016-014146.

23.11. 2018 Seura teki mielipidelausunnon Uudenmaan maakuntakaavan 2050 luonnoksesta.

Helsingin kaupunki jakaa ensimmäistä kertaa 4,4, miljoona euroa asukkaiden ehdottamiin kohteisiin OmaStadi-verkkopalvelun avulla.  OmaStadi on Helsingin tapa toteuttaa osallistuvaa budjetointia. Kaupunkilaiset voivat ideoida ehdotuksia ja keväällä 2019 äänestetään, miten rahat käytetään. Äänestää voivat kaikki 12-vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat helsinkiläiset. Seuramme on osallistunut aktiivisesti työpajoihin, joissa ehdotuksia valmistellaan.

Kaupunki on jaettu seitsemään suurpiiriin ja kullekin alueelle on annettu rahasumma asukasmäärän mukaan. Kulosaari kuuluu kaakkoiseen suurpiiriin, jossa rahaa jaetaan yhteensä 288 390 euroa. Myöhemmin ideoista kehitetään yhdessä kaupunkilaisten ja kaupungin palvelujen asiantuntijoiden kanssa toteutuskelpoisia suunnitelmia. Asiantuntijat laskevat suunnitelmille hinnat.

 10.12. 2018 seura teki oman ehdotuksen: Digitaaliset ilmoitustaulut kaupungin ja asukkaiden käyttöön

Helsinkiläiset kaipaavat yleistä, kaikille näkyvää ilmoituskanavaa, joka ei ole vain verkossa. Myös Helsingin kaupungin yleisten ja alueellisten ilmoitusten ja tiedotteiden pitäisi näkyä kaikille ohikulkijoille.

Ehdotus:

Kaupunkiin pystytetään digitaalisia ilmoitustauluja, joissa näytöstä osa on kaupungin ilmoituskäytössä ja osa vapaata ilmoitustilaa, johon järjestöt ja yhteisöt voivat lähettää tiedotteensa. Tilan käytöstä vastaa kaupungin työntekijä.

Pilotin aikana on kussakin kaupunginosassa muutama sään ja ilkivallan kestävä riittävän suuri (A1) taulu metroasemilla ja joillakin bussipysäkeillä.

Jos pilotti on toimiva, kaupunki hankkii käyttöön lisää tauluja.

Järjestelmä on tarkoitettu koko kaupunkiin ja kaikkien käyttöön, erityisesti alueellisten toimijoiden, kaupunginosayhdistysten, harrastusseurojen… ilmoituksille painottaen tapahtumia, tilaisuuksia, kursseja ym. sekä kaupungin omille ilmoituksille ja tiedotteille.

1.-24.12. järjestettiin Kulosaaren Jouluvalo – Juleljus på Brändö -tapahtuma, jossa oli mukana saaren koulut, yrittäjiä, koteja ja kirkko. Joka ilta valaistiin yksi koti, katu tai muu rakennus. Jouluvalofestivaali lisäsi saarelaisten yhteisöllisyyttä, sai meidät antamaan joululahjaksi toisillemme valoa, glögiä, pipareita, musiikkia, ennen kaikkea hyvää mieltä. 

17.12. järjestettiin Kulosaarelaiset ry:n joulubasaari seurakuntasalissa. Torille sai maksutta tulla myymään jouluaiheisia tuotteita. Tilaisuus keräsi paljon osanottajia ja tunnelma oli loistava. Partiolaisten vanhempainyhdistys piti tilaisuudessa kanttiinia. 

LUKUTUPA

Yhdistys kiittää Kulosaaren yhteiskoulua, joka mahdollistaa Lukutuvan tilat ja  suhtautuu myönteisesti yhdistyksen toiveisiin. 

Lukutupa toimii noin kahdenkymmenen vapaaehtoisen voimin. Lukutuvan ”ystävillä” on ollut muutakin toimintaa: teatteriretkiä ja nostalginen raitiovaunuajelu Kulosaaren ratikkareplikalla.

Lukutupa on saaren menetetyn kaupunginosakirjaston korvaava saarelaisten kohtauspaikka, joka on avoinna tiistaisin ja torstaisin kello 16 – 19.

Lukutupaan hankittiin toimintavuoden aikana paljon uutuuskirjoja Kulosaaren Kotiseuturahaston Säätiön avustuksella.

Lukutuvassa järjestettiin toimintakautena kaikille avoimia keskustelutilaisuuksia, joiden osallistujamäärät vaihtelivat 15:n ja 45:n välillä:

1.3. Venla Hiidensalo kertoi omasta kirjailijatyöstään ja kirjoistaan.

22.3. Juhani Salokannel puhui Viron historiasta ja kirjallisuudesta.

5.4. Iris Schwanck käsitteli suomalaisen kirjallisuuden tämänhetkistä tilaa.

19.4. Martti Backman kertoi kirjastaan Vakoojat.

13.9. Jaakko Ihamuotila esitteli Millennium-palkinnon jakoperusteita.

4.10. Leena Majander-Reenpää kertoi Minna Canthista.

25.10. Esa Jokivuolle avasi Euroopan pankkiunionin merkitystä.

22.11. Antti Aarnio-Wihuri kertoi elämästään autourheilun parissa.

4.12. Touko Siltala esitteli kustantamotoimintaa ja syksyn kirjauutuuksia.

15.1. Kaius Niemi kertoi lehtialan muutoksesta. Hän toi mukanaan Sanomilta lahjaksi kulosaarelaisille 50 kirjaa. Niistä kiitos.

7.2. Mikko Myllykoski käsitteli esityksessään Heurekan näyttelyitä ja niiden periaatteita.

TIEDOTUS:

KULOSAARELAISET BRÄNDÖBORNA -lehti ilmestyi kuusi kertaa.

Lehti jaetaan postin mukana kaikkiin Kulosaaren talouksiin. Lehti ilmestyi kuusi kertaa vuoden 2018 aikana.

YHDISTYKSEN WEBBISIVUT JA FACEBOOK-SIVUT

Yhdistyksen tiedonkulkua yritetään koko ajan parantaa ja infoa tapahtumista ja ajankohtaisista asioista jaetaan myös sosiaalisessa mediassa aktiivisesti. Toimintavuoden aikana oli yhdistyksen kotisivuston Kulosaarelaiset.fi päivittämisessä olennaisia ongelmia.

SEURAN TALOUS:

Kulosaaren kotiseuturahaston säätiö on merkittävästi tukenut yhdistyksen toimintaa mm. Lukutupaan on saatu hankittua uusimmat kirjat ja Kulosaaripäivän toteutuksen säätiö on mahdollistanut.  Jäsenmäärä on kasvanut toimintavuonna huomattavasti, joka näkyy tuloksessa. Tilikauden tulos on 3.203,11 euroa.

Toimintakertomus 2017

KULOSAARELAISET ry. BRÄNDÖBORNA rf.

VUOSIKERTOMUS TOIMINTAKAUDESTA 16.3 2017 – 13.3.2018

Yhdistyksen puheenjohtajana toimi Satu Väkiparta, sihteerinä toimi Jenni Kallio ja varapuheenjohtajana Pentti Rantala. Hallituksen muut jäsenet olivat: Inge Ekström, Göran Estlander, Liisa Horelli, Jaakko Ihamuotila, Kari Lampén, Maija Pakoma, Kirsti Santaholma, Leena Siikanen, Senni Timonen. Rahastonhoitajana toimi Miu Kurkela ja Kulosaarelaiset-lehden taittajana Hennileena Calonius.

Toimintavuoden aikana pidettiin halliuksen kokouksia 8 kpl.

Osallistuminen kokouksiin oli aktiivista.

Yhdistyksen vuosikokous pidettiin Kulosaaren Lukutuvassa 16.3.2017.

Toimintaa:

4.4. 2017 Järjestettiin vaalipaneeli alueen kuntavaaliehdokkaille.

11.5. 2017 110-VUOTISJUHLA
Kaikkien kulosaarelaisten 110-vuotisjuhla järjestettiin Kulosaaren yhteiskoulun urheilukentällä. Juhlaan osallistui yli tuhat saarelaista. Ilmaisessa koko perheen tapahtuman ohjelmassa mm.  Aarne Alligaattori, Kalle ja Ruisku sekä Muumit musisoivat ja esiintyivät lapsille ja lapsenmielisille. Lisäksi oli pomppulinnoja ym. Klo 19 alkaen paikalla oli kulosaarelaisia muusikoita viihdyttämässä kaiken ikäisiä, esiintymässä nähtiin mm. Johnny and the Dodgers, Egotripin laulajat jne. Ilta jatkui klo 23 asti. Sää ei suosinut tapahtumaamme, mutta onneksi oli varauduttu suurella ruoka- ja anniskeluteltalla, josta sai ostaa ruokaa ja juomaa.

Seuran Harriet-vene oli ahkerassa käytössä kesän aikana.
Harrietia säilytettiin Brändö Seglaren laiturissa. Varauskirja ja avainta säilytettiin ravintola Kuparilyhdyssä. Veneen käyttö oli ilmaista.

7.7.2017 jätettiin vastaselitys Helsingin hallinto-oikeudelle yleiskaavasta. Kaupunginhallituksen 22.5.2017 päivätyn lausunnon johdosta Kulosaarelaiset ry — Brändöborna rf ilmoitti katsovansa edelleen, ettei kaava ota riittävästi huomioon Kulosaaren vakiintuneita oloja ja että yleiskaava on tässä muodossa sopimaton asemakaavan ohjaamiseen. Seuran käsityksen mukaan viittaus kaavan liitteisiin ei täytä maankäyttö- ja rakennusasetuksen 16 S:ssä säädettyä vaatimusta yleiskaavan esitystavasta. Näin ollen kaupunginhallituksen näkemys, ettei Helsingin uutta yleiskaavaa-kaupunkikaavaa koskeva päätös ole muutenkaan lainvastainen, on virheellinen.

30.8.2017 KULOSAARI-PÄIVÄ – BRÄNDÖDAGEN

Kulosaari-päivä järjestettiin torstaina 30.8. klo 17.00 Kluuvin (Eugen Schaumanin) puistossa. Ohjelmassa olivat lasten juoksukisat eri ikäluokissa. Kaikki osallistujat palkittiin ja voittajat saivat palkinnoksi pääsylipun seikkailupuisto Korkeeseen.
Juhlassa palkittiin Vuoden 2016 kulosaarelainen – År 2016 brändöbo arkkitehti Risto Huttunen, joka on käyttänyt omaa aikaansa ja osaamistaan Kulosaaren kehittämiseksi mm: Risto löysi väliaikaiselle päiväkodille paikan Mariannen puiston vierestä, kun saaren lapset olivat joutumassa evakkoon muualle. Paviljonkipäiväkoti oli myös Riston suunnittelema. Risto suunnitteli myös päiväkodin poistumisen jälkeen puistosta entistä viihtyisämmän ja paremmin palvelevan.  Risto on aktiivinen myös Kulosaaren Kirkkovakka -yhdistyksessä, joka tarjoaa ja edistää mm. nuorille ja vanhuksille aktiviteettejä.

Tilaisuudessa oli kahvila, kirpputori ja kulosaarelaisia toimijoita esittäytymässä. Sää suosi tapahtumaa ja osallistujia oli reilusti 200 henkilöä. Seurakunta oli avannut kellotapulin oven ja reippaat kiipeilijät pääsivät ihailemaan merellistä näkymää. Tämän vuoden uusi hitti oli keppihevoskilpailu. Se tuntui olevan erityisesti 7-12- vuotiaiden tyttöjen suosiossa, mutta jokunen nuorempikin uskaltautui hyppäämään esteiden yli.

Paikalla oli myös Laajasalon VPK:n paloauto, jossa nuori vapaapalokuntalainen esitteli auton hienouksia. Sinne riitti väkeä jonoksi asti. Illan suussa päivä jatkui Ribbinginhovin puolella, jossa vietettiin rivitalojen 100-vuotisjuhlaa. Suomen   vanhimpien rivitalojen 100-vuotisjuhlien ohjelmassa oli lipunnosto, orkesterimusiikkia, yhteislaulua sekä pientä tarjoilua. Tapahtuma oli osa Suomi 100 -juhlintaa.

Torstaina 26.10. klo 18:00 järjestettiin Herttoniemen seurakunnan kanssa avoin keskustelutilaisuus Kulosaaren seurakuntasalin tulevaisuudesta. Herttoniemen seurakunta oli irtisanonut seurakuntatalon yläkerran vuokrasopimuksen Helsingin seurakuntayhtymän kanssa vuoden 2018 alusta lähtien. 1.1.2018 lähtien kirkon läheisyyteen ei olisi jäämässä mitään kokoontumistilaa.

Seura on lisäksi käynyt neuvotteluja Kulosaaren ostoskeskuksen tulevaisuudesta.  Seuramme hallituksen edustajat ovat olleet aktiivisesti yhteydessä tulevan ostoskeskuksen kaavan suunnittelijoihin mm. vaatimalla esteettömiä asuntoja, yhteistä julkista tilaa ja riittävästi liiketiloja tulevaan suunnitelmaan ja neuvotelleet myös tulevan rakennuksen rakennuttajien ja HOK-Elannon johdon kanssa, jotta saarella säilyisi päivittäiskauppa.

1.-24.12. järjestettiin Kulosaaren Jouluvalo – Juleljus på Brändö -tapahtuma, jossa oli mukana saaren koulut, yrittäjiä, koteja ja kirkko. Joka ilta valaistiin yksi koti, katu tai muu rakennus. Esimerkiksi ostoskeskuksen valaistus ilahdutti asioidessamme ostarilla. Leposaaressa loistivat taas kymmenet tuikut. Perinteeksi muodostunut Snowman-elokuva veti porukkaa Vähäniityntiellä ja yksi ylväs, vaikkakaan ei yksinäinen, Tiernapoika ilahdutti yleisöä Hopeasalmentiellä. Ribbinginhovin puistossa laulettiin joululauluja ja Jouluaattona joulun tähti loisti kirkon kellotapulissa toivottamassa kaikille saarelaisille rauhaisaa joulua ja lämmintä mieltä. Jouluvalaistu tenniskenttä ilahdutti vielä joulun jälkeenkin pimeinä iltoina.  Kaiken kaikkiaan jouluvalofestivaali lisäsi saarelaisten yhteisöllisyyttä, sai meidät antamaan joululahjaksi toisillemme valoa, glögiä, pipareita, musiikkia, ennen kaikkea hyvää mieltä. 

16.12 järjestettiin Kulosaarelaiset ry:n joulubasaari seurakuntasalissa. Torille sai maksutta tulla myymään jouluaiheisia tuotteita. Tilaisuus keräsi paljon osanottajia ja tunnelma oli loistava.  Seuralla oli myös oma esittelypöytä, jossa mm. myytiin Kulosaari 110-karttoja.

22.12.2017 KHOlle jätettiin valitus, jossa haetaan muutosta: Helsingin hallinto-oikeuden 22.12.2017 asiassa diaarinumerolla 11935/16/2299 antama päätös nro 17/1028/2 koskien Helsingin kaupunginvaltuuston 31.8.2016 tekemää päätöstä Kruunusillat-hankkeen hankesuunnitelman hyväksymisestä.

Helmikuussa lanseerattiin Kuukauden valokuva-kilpailu.

Asukkaat voivat lähettää kuvia Kirstille tai FB-sivuille, joista päätuomari Kata Ruohtula valitsee kuukauden kuvan.

LUKUTUPA

Lukutupa toimii vapaaehtoisvoimin. Lukutupahankkeen aktiivi Kirsti Santaholma on kerännyt vapaaehtoisjoukon, jotka pyörittävät toimintaa ja Kirsti on myös saanut mielenkiintoisia esitelmöitsijöitä Lukutupaan.

Lukutupa on saaren menetetyn kaupunginosakirjaston korvaava saarelaisten kohtauspaikka, joka on avoinna tiistaisin ja torstaisin kello 17-19.

Lukutupaan hankittiin syksyllä 2017 paljon uutuuskirjoja Kulosaaren Kotiseuturahaston Säätiön avustuksella.

Lukutuvassa järjestettiin toimintakautena kaikille avoimia keskustelutilaisuuksia:


16.3. professori Henrik Meinander piti esitelmän ”Sadan vuoden saldo: näkökulmia itsenäisen Suomen historiaan”, jonka yhteydessä keskusteltiin Suomen sadasta vuodesta. (35 kuulijaa)

30.3. arkkitehti Kenneth Danielsen esitteli teostaan ”Promenade des Anglais 139”, joka kertoo suomalaisten omistamasta talosta Nizzan rantakadulla. (18 kuulijaa)

27.4. ruokakirjailija, yrttien kuningatar Mirja von Knorring, kertoi oliiviöljyn salaisuuksista. (15 kuulijaa)

 28.9. syksyn alkajaisiksi kuultiin Anu Utriaisen esitys Ateneumin näyttelytoiminnasta ja siihen liittyen erityisesti modernismin eri vaiheiden liittymisestä yhteiskunnalliseen ympäristöön. (15 kuulijaa)

31.10. kuultiin kahden kulosaarelaisen professorin, fennougristi Riho Grünthalin ja arkeologi Mika Lavennon yhteinen esitelmä suomalaisten ja suomen kielen alkuperästä nykytutkimuksen valossa. (35 kuulijaa)

16.11. teatteri Avointen ovien johtaja, ohjaaja Heini Tola kertoi näytelmästä Erottaja 1917-1918.

30.11. FT Elina Seppälä, Kulosaaren Ribbingshof – Sata vuotta rinnakkain -teoksen päätoimittaja, kertoi Ribbinginhovin ja uusimman kulosaarelaiskirjan vaiheista. (25 kuulijaa)

 25.1.2018 Merenkulkuneuvos Juha Nurminen, joka tunnetaan Itämeren suojelijana ja merellisen kulttuurin vaalijana esitelmöi Itämeren tilasta ja suojelusta. (35 kuulijaa)

TIEDOTUS:

KULOSAARELAISET BRÄNDÖBORNA -lehti ilmestyi kuusi kertaa.

Lehti jaetaan postin mukana kaikkiin Kulosaaren talouksiin. Lehti ilmestyi kuusi kertaa vuoden 2017 aikana.

YHDISTYKSEN WEBBISIVUT JA FACEBOOK-SIVUT

Yhdistyksen tiedonkulkua yritetään koko ajan parantaa ja infoa tapahtumista ja ajankohtaisista asioista jaetaan myös sosiaalisessa mediassa aktiivisesti.

Seuran talous:

tulossa

Toimintakertomus 2016

KULOSAARELAISET ry – BRÄNDÖBORNA rf

VUOSIKERTOMUS TOIMINTAKAUDESTA 8.3 2016 – 16.3.2017

Yhdistyksen puheenjohtajana toimi Satu Väkiparta, sihteerinä Jenni Kallio, varapuheenjohtajana Pentti Rantala ja rahastonhoitajana Sarianne Reinikkala.  Hallituksen muut jäsenet olivat: Liisa Horelli, Kari Lampén, Maija Pakoma, Kirsti Santaholma, Senni Timonen, Susanna Toropainen ja Henry Urbanowicz.

Toimintavuoden aikana pidettiin seitsemän hallituksen kokousta.

Osallistuminen kokouksiin oli aktiivista.

Yhdistyksen vuosikokous pidettiin Kulosaaren Lukutuvassa 8.3.2016

Toimintaa:

14.4.2016 Seuramme jätti muistutuksen Kruunusiltojen rakentamiseen liittyvään vesilupaan. Muistutuksessa todettiin mm:
”Voidaan todeta, että Kruunusillat-hankkeella tosiasiallisesti hävitettäisiin Kruunuvuorenselän ja lähialueiden merelliseen luonnonmaisemaan liittyvät erityiset kulttuuriset ja maisemalliset arvot pysyvällä tavalla. Siltahankkeen toteuttaminen aiheuttaisi erittäin suuria maisemallisia muutoksia Helsinginniemen itäisessä merellisessä ympäristössä ”

2.5. 3.5.2016 järjestettiin koko saaren siivoustalkoot.
Kaupunki tarjosi käyttöömme pihdit ja jätesäkit

Seuran Harriet-vene oli ahkerassa käytössä kesän aikana.
Harrietia säilytettiin Brändö Seglaren laiturissa. Varauskirja ja avain ovat R-kioskilla. Veneen käyttö on ilmaista.

Kesäkuussa 2016 Kulosaarelaiset ry – Brändöborna rf teetti gallup-kyselyn Kruunuvuoren silloista. TNS Gallupin toteuttama mielipidekysely paljastaa, että valtaosa helsinkiläisistä vastustaa Kruunuvuorenrannan ja Helsingin keskustan välille kaavailtuja siltoja, mikäli kustannukset nousevat. Sen sijaan 61% kaupunkilaisista puoltaisi vaihtoehtoista, kustannuksiltaan edullisempaa, mutta yhtä tehokasta liikenneyhteysjärjestelyä.

25.8.2016 Kulosaaripäivä – Brändödagen

Kulosaaripäivä järjestettiin torstaina 25.8. klo 17.00 Kluuvin (Eugen Schaumanin) puistossa. Ohjelmassa oli lasten juoksukisat eri ikäluokissa. Kaikki osallistujat palkittiin ja voittajat saivat palkinnoksi pääsylipun seikkailupuisto Korkeeseen.
Juhlassa palkittiin Vuoden 2015 kulosaarelainen – År 2015 brändöbo asianajaja Risto Ojantakanen, joka on käyttänyt omaa aikaansa ja osaamistaan Kruunuvuoren siltojen torjumiseen. Tilaisuudessa oli kahvila, kirpputori ja kulosaarelaisia toimijoita esittäytymässä. Sää suosi tapahtumaa ja osallistujia oli reilusti yli 200 henkilöä.


Kulosaaripäivänä pääsi tutustumaan myös Risto Rytin puiston uuteen kenttään (ns.  Mariannen puiston vieressä), jossa paikalla oli myös vastaava puistosuunnittelija.
Seurakunnan kellotapuli oli avoinna yleisölle ja myös Club 00570:n tiloissa ostoskeskuksella oli avoimet ovet.

30.10.2016 Lähetettiin Liikuntavirastolle ja -lautakunnalle Mustikkamaan ulkoilu- & liikuntasaarta koskevia parannus- ja kehitysehdotuksia.

8.11.2016 Kaupunki järjesti asukastilaisuuden Kulosaaren ostoskeskuksen tulevaisuudesta. Uudistamissuunnitelmat ovat herättäneet vilkasta keskustelua. Seuramme hallituksen edustajat ovat myös aktiivisesti olleet yhteydessä tulevan ostoskeskuksen kaavan suunnittelijoihin mm. vaatimalla esteettömiä asuntoja, yhteistä julkista tilaa ja riittävästi liiketiloja tulevaan suunnitelmaan.

2.12.2016 Jätettiin valitus koskien Helsingin kaupunginvaltuuston 26.10.2016 tekemää päätöstä, jolla se hyväksyi kaupunginhallituksen esityksen Helsingin uudeksi, oikeusvaikutuksiltaan vahvistettavaksi yleiskaavaksi. Valituksella haetaan koko yllämainitun päätöksen kumoamista ja vaaditaan yleiskaavan asettamista Maankäyttö- ja rakennuslakiin sekä sen toimeenpanosta annettuun asetukseen perustumattomana uudelleen valmisteltavaksi.

17.12. Järjestettiin Joulubasaari Kulosaaren Club 00570 tiloissa. Torille sai maksutta tulla myymään jouluaiheisia tuotteita. Tilaisuus keräsi paljon osanottajia ja tunnelma oli loistava.  Seuralla oli myös oma esittelypöytä, jossa asukkailla oli mahdollisuus keskustella Kulosaaren tilanteesta, eritoten tulevista muutoksista.

1. 24.12. Kulosaarelaiset ry:n hallitukselle läheinen toimelias ryhmä organisoi ensimmäisen Kulosaaren Jouluvalotapahtuman, joka sai mukavasti ihmisiä liikkeelle kaiken kiireen ja hulinan keskellä. Joulukuussa syttyivät jouluvalot joka päivä jouluaattoon asti Kulosaaren eri kohteissa. Näin toteutettiin Kulosaaren perustajien alkuperäistä tavoitetta ja ylläpidettiin ”totuttua parempaa asuinympäristöä”.

LUKUTUPA

Lukutupa toimii vapaaehtoisvoimin. Lukutupahankkeen aktiivi Kirsti Santaholma on kerännyt noin 30 hengen vapaaehtoisjoukon pyörittämään toimintaa. Kerran kuussa torstaisin järjestettäviin teemailtoihin on myös saatu kiinnostavia esitelmöitsijöitä.  Kulosaarelaiset ry kiittää kaikkia vapaaehtoisia, jotka mahdollistavat Lukutuvan toiminnan.

Lukutupa on saaren menetetyn kaupunginosakirjaston korvaava saarelaisten kohtauspaikka, joka oli avoinna tiistaisin ja torstaisin kello 17.00 – 19.00.

Lukutupaan hankittiin syksyllä 2016 paljon uutuuskirjoja sekä Kulosaaren Kotiseuturahaston säätiön että Kulosaaren yhteiskoulun hankkeeseen myöntämän avustuksen turvin.

Lukutuvassa järjestettiin toimintakautena kaikille avoimia keskustelutilaisuuksia:

10.3. Juha Joutsi esitelmöi kuvien kera Saksan laivaston toiminnasta Helsingin vapautuksessa. (n. 20 kuulijaa)

31.3. Kulosaarelaisten ehdotuksesta järjestetty keskustelu sota-ajan elämästä Kulosaaressa. Paikalla olivat Erik Heinrichs, Harry Blässar ja Kulosaaren yhteiskoulun pitkäaikainen historian lehtori, myöhemmin rehtori, Kyllikki Laakso. (n. 30 kuulijaa) 

 28.4. Pamela White kertoi hyvin tuntemastaan kehitysyhteistyöstä englanniksi. (n. 5 kuulijaa)

27.9. Kansanedustaja Pekka Haaviston alusti aiheesta YK:n kestävän kehityksen haasteet myös paikallisuuden näkökulmasta. (n. 30 kuulijaa)

27.10. Tietokirjailija Marjo T. Nurminen kertoi menestyskirjastaan Maailma piirtyy kartalle – tuhat vuotta maailmankartan historiaa. (n. 20 kuulijaa)

24.11. Kieltolain ajan Helsingistä teoksen ”Suruton kaupunki” kirjoittanut Mikko-Olavi Seppälä esitelmöi 20-luvun iloisesta Kulosaaresta ja Helsingistä. (n. 25 kuulijaa)

26.1. Mika Anttonen käsitteli innovaatioiden välttämättömyytttä ilmastonmuutoksen hallinnassa. (n. 35 kuulijaa)

TIEDOTUS:

KULOSAARELAISET – BRÄNDÖBORNA -lehti ilmestyi viisi kertaa.

Lehti jaetaan postin mukana kaikkiin Kulosaaren talouksiin. Lehti ilmestyi viisi kertaa vuoden 2016 aikana.

YHDISTYKSEN WEBBISIVUT JA FACEBOOKSIVUT

Yhdistyksen tiedonkulkua yritetään koko ajan parantaa ja infoa tapahtumista ja ajankohtaisista asioista jaetaan myös sosiaalisessa mediassa aktiivisesti.

Toimintakertomus 2016

KULOSAARELAISET ry – BRÄNDÖBORNA rf

VUOSIKERTOMUS TOIMINTAKAUDESTA 8.3 2016 – 16.3.2017

Yhdistyksen puheenjohtajana toimi Satu Väkiparta, sihteerinä Jenni Kallio, varapuheenjohtajana Pentti Rantala ja rahastonhoitajana Sarianne Reinikkala.  Hallituksen muut jäsenet olivat: Liisa Horelli, Kari Lampén, Maija Pakoma, Kirsti Santaholma, Senni Timonen, Susanna Toropainen ja Henry Urbanowicz.

Toimintavuoden aikana pidettiin seitsemän hallituksen kokousta.

Osallistuminen kokouksiin oli aktiivista.

Yhdistyksen vuosikokous pidettiin Kulosaaren Lukutuvassa 8.3.2016

Toimintaa:

14.4.2016 Seuramme jätti muistutuksen Kruunusiltojen rakentamiseen liittyvään vesilupaan. Muistutuksessa todettiin mm:
”Voidaan todeta, että Kruunusillat-hankkeella tosiasiallisesti hävitettäisiin Kruunuvuorenselän ja lähialueiden merelliseen luonnonmaisemaan liittyvät erityiset kulttuuriset ja maisemalliset arvot pysyvällä tavalla. Siltahankkeen toteuttaminen aiheuttaisi erittäin suuria maisemallisia muutoksia Helsinginniemen itäisessä merellisessä ympäristössä ”

2.5. 3.5.2016 järjestettiin koko saaren siivoustalkoot.
Kaupunki tarjosi käyttöömme pihdit ja jätesäkit

Seuran Harriet-vene oli ahkerassa käytössä kesän aikana.
Harrietia säilytettiin Brändö Seglaren laiturissa. Varauskirja ja avain ovat R-kioskilla. Veneen käyttö on ilmaista.

Kesäkuussa 2016 Kulosaarelaiset ry – Brändöborna rf teetti gallup-kyselyn Kruunuvuoren silloista. TNS Gallupin toteuttama mielipidekysely paljastaa, että valtaosa helsinkiläisistä vastustaa Kruunuvuorenrannan ja Helsingin keskustan välille kaavailtuja siltoja, mikäli kustannukset nousevat. Sen sijaan 61% kaupunkilaisista puoltaisi vaihtoehtoista, kustannuksiltaan edullisempaa, mutta yhtä tehokasta liikenneyhteysjärjestelyä.

25.8.2016 Kulosaaripäivä – Brändödagen

Kulosaaripäivä järjestettiin torstaina 25.8. klo 17.00 Kluuvin (Eugen Schaumanin) puistossa. Ohjelmassa oli lasten juoksukisat eri ikäluokissa. Kaikki osallistujat palkittiin ja voittajat saivat palkinnoksi pääsylipun seikkailupuisto Korkeeseen.
Juhlassa palkittiin Vuoden 2015 kulosaarelainen – År 2015 brändöbo asianajaja Risto Ojantakanen, joka on käyttänyt omaa aikaansa ja osaamistaan Kruunuvuoren siltojen torjumiseen. Tilaisuudessa oli kahvila, kirpputori ja kulosaarelaisia toimijoita esittäytymässä. Sää suosi tapahtumaa ja osallistujia oli reilusti yli 200 henkilöä.


Kulosaaripäivänä pääsi tutustumaan myös Risto Rytin puiston uuteen kenttään (ns.  Mariannen puiston vieressä), jossa paikalla oli myös vastaava puistosuunnittelija.
Seurakunnan kellotapuli oli avoinna yleisölle ja myös Club 00570:n tiloissa ostoskeskuksella oli avoimet ovet.

30.10.2016 Lähetettiin Liikuntavirastolle ja -lautakunnalle Mustikkamaan ulkoilu- & liikuntasaarta koskevia parannus- ja kehitysehdotuksia.

8.11.2016 Kaupunki järjesti asukastilaisuuden Kulosaaren ostoskeskuksen tulevaisuudesta. Uudistamissuunnitelmat ovat herättäneet vilkasta keskustelua. Seuramme hallituksen edustajat ovat myös aktiivisesti olleet yhteydessä tulevan ostoskeskuksen kaavan suunnittelijoihin mm. vaatimalla esteettömiä asuntoja, yhteistä julkista tilaa ja riittävästi liiketiloja tulevaan suunnitelmaan.

2.12.2016 Jätettiin valitus koskien Helsingin kaupunginvaltuuston 26.10.2016 tekemää päätöstä, jolla se hyväksyi kaupunginhallituksen esityksen Helsingin uudeksi, oikeusvaikutuksiltaan vahvistettavaksi yleiskaavaksi. Valituksella haetaan koko yllämainitun päätöksen kumoamista ja vaaditaan yleiskaavan asettamista Maankäyttö- ja rakennuslakiin sekä sen toimeenpanosta annettuun asetukseen perustumattomana uudelleen valmisteltavaksi.

17.12. Järjestettiin Joulubasaari Kulosaaren Club 00570 tiloissa. Torille sai maksutta tulla myymään jouluaiheisia tuotteita. Tilaisuus keräsi paljon osanottajia ja tunnelma oli loistava.  Seuralla oli myös oma esittelypöytä, jossa asukkailla oli mahdollisuus keskustella Kulosaaren tilanteesta, eritoten tulevista muutoksista.

1. 24.12. Kulosaarelaiset ry:n hallitukselle läheinen toimelias ryhmä organisoi ensimmäisen Kulosaaren Jouluvalotapahtuman, joka sai mukavasti ihmisiä liikkeelle kaiken kiireen ja hulinan keskellä. Joulukuussa syttyivät jouluvalot joka päivä jouluaattoon asti Kulosaaren eri kohteissa. Näin toteutettiin Kulosaaren perustajien alkuperäistä tavoitetta ja ylläpidettiin ”totuttua parempaa asuinympäristöä”.

LUKUTUPA

Lukutupa toimii vapaaehtoisvoimin. Lukutupahankkeen aktiivi Kirsti Santaholma on kerännyt noin 30 hengen vapaaehtoisjoukon pyörittämään toimintaa. Kerran kuussa torstaisin järjestettäviin teemailtoihin on myös saatu kiinnostavia esitelmöitsijöitä.  Kulosaarelaiset ry kiittää kaikkia vapaaehtoisia, jotka mahdollistavat Lukutuvan toiminnan.

Lukutupa on saaren menetetyn kaupunginosakirjaston korvaava saarelaisten kohtauspaikka, joka oli avoinna tiistaisin ja torstaisin kello 17.00 – 19.00.

Lukutupaan hankittiin syksyllä 2016 paljon uutuuskirjoja sekä Kulosaaren Kotiseuturahaston säätiön että Kulosaaren yhteiskoulun hankkeeseen myöntämän avustuksen turvin.

Lukutuvassa järjestettiin toimintakautena kaikille avoimia keskustelutilaisuuksia:

10.3. Juha Joutsi esitelmöi kuvien kera Saksan laivaston toiminnasta Helsingin vapautuksessa. (n. 20 kuulijaa)

31.3. Kulosaarelaisten ehdotuksesta järjestetty keskustelu sota-ajan elämästä Kulosaaressa. Paikalla olivat Erik Heinrichs, Harry Blässar ja Kulosaaren yhteiskoulun pitkäaikainen historian lehtori, myöhemmin rehtori, Kyllikki Laakso. (n. 30 kuulijaa) 

 28.4. Pamela White kertoi hyvin tuntemastaan kehitysyhteistyöstä englanniksi. (n. 5 kuulijaa)

27.9. Kansanedustaja Pekka Haaviston alusti aiheesta YK:n kestävän kehityksen haasteet myös paikallisuuden näkökulmasta. (n. 30 kuulijaa)

27.10. Tietokirjailija Marjo T. Nurminen kertoi menestyskirjastaan Maailma piirtyy kartalle – tuhat vuotta maailmankartan historiaa. (n. 20 kuulijaa)

24.11. Kieltolain ajan Helsingistä teoksen ”Suruton kaupunki” kirjoittanut Mikko-Olavi Seppälä esitelmöi 20-luvun iloisesta Kulosaaresta ja Helsingistä. (n. 25 kuulijaa)

26.1. Mika Anttonen käsitteli innovaatioiden välttämättömyytttä ilmastonmuutoksen hallinnassa. (n. 35 kuulijaa)

TIEDOTUS:

KULOSAARELAISET – BRÄNDÖBORNA -lehti ilmestyi viisi kertaa.

Lehti jaetaan postin mukana kaikkiin Kulosaaren talouksiin. Lehti ilmestyi viisi kertaa vuoden 2016 aikana.

YHDISTYKSEN WEBBISIVUT JA FACEBOOKSIVUT

Yhdistyksen tiedonkulkua yritetään koko ajan parantaa ja infoa tapahtumista ja ajankohtaisista asioista jaetaan myös sosiaalisessa mediassa aktiivisesti.

TOIMINTASUUNNITELMA TOIMINTAKAUDELLE 12.3.2014 – 12.3.2015

Päätavoite

Vuoden tärkein tavoite on saada Kulosaaren liikenne toimivaksi

Kulosaaressa liikennöivät bussit 16 ja 81, joiden käyttöaste on huomattavan alhainen. Seuran tavoitteena on olla mukana vaikuttamassa joukkoliikennejärjestelyihin, joilla taataan sujuvat liikenneyhteydet kaikille saarelaisille. Helsingin seudun liikenteen tavoitteena on kasvattaa joukkoliikenteen käyttäjämääriä. Kulosaarelaiset ry on mielellään mukana edistämässä joukkoliikenteen kasvattamista: mm. reittisuunnitteluun osallistumalla. Tavoitteena on toimivat joukkoliikenneyhteydet saarelta Herttoniemen palveluihin ja keskustan kouluihin ja työpaikoille.

Muut tavoitteet:.

EDUNVALVONTA JA YMPÄRISTÖASIAT

Kaava-asioissa ja saaren nykyisen palvelutason ylläpitämisessä seura säilyttää aktiivisen otteen kaikissa ajankohtaisissa kysymyksissä, mutta erityisesti ajankohtaisissa Kruununvuoren selän silta-asiassa ja Itäväylän tunneloinnissa.

Kalasataman asuttamisen ja Mustikkamaan välisen sillan valmistuttua Mustikkamaan virkistyskäyttöön tulee paineita. On tärkeä, että alue säilytetään saaren viherkeuhkona. Kivinokkaan ollaan myös suunnittelemassa jopa 7000 asukkaan asuinaluetta ja on tärkeää, että alue säilytettäisiin ulkoilualueena
Skeittipuiston ja varttuneen väen puiston hankkeita ajetaan edelleen.

Yhteistyötä naapurialueiden kaupunginosayhdistysten ja Stadin Rantaryhmän kanssa jatketaan.

Käynnissä oleva Kotikaupunkipolkuprojekti valmistetaan vuoden aikana käyttökuntoon.

Saaren turvallisuuteen pyritään kiinnittämään huomiota. Liikennejärjestelyt erityisesti Kyösti Kallion tiellä ja Ståhlbergintiellä tulevat olemaan haastavat, kun ruotsalaisten koulujen peruskorjaukset aloitetaan.

PALVELUT

Kulosaareen lukutupa-mallinen kirjasto on tavoitteena palveluiden saamisessa saarelle. Lukutupahanketta on viritelty Kulosaaren yhteiskoulun kanssa. Lukutuvat olivat kyläkirjastojen edeltäjiä yli sata vuotta sitten. Ne perustettiin järjestöjen voimin ja hoidettiin vapaaehtoistyöllä. Muutamia uusimuotoisia lukutupia on nyt tehty lakkautettujen kuntien kyliin ja pieniin kaupunginosiin.
Kirjaston nimeä ei saa käyttää ”lainaamosta”, jossa ei ole kirjastoalalle koulutettua vakinaista henkilökuntaa. Lukutupa on joustavampi käsite kuin perinteinen kirjasto.
Saaren palvelutason ylläpitotavoite sisältää toimenpiteet:
Yhdistys pyrkii edistämään seuraavia asioita:
– sivuapteekki saarelle
– postin vastaanottopisteestä asiamiesposti
– kauppapalveluiden turvaaminen ja parantaminen
– pikkulasten luistinrata saarelle
– saarelaisten uimaranta, myös talvikäyttöön

Yhdistyksen omistama soutuvene Harriet pidetään hyväkuntoisena vesillä saarelaisten vapaassa käytössä. Avaimet ovat vastaisuudessakin noudettavissa R –kioskilta.

Kulosaaripäivää ja sään salliessa laskiaista vietetään vanhaan tapaan.
Läheistä yhteistyötä koulujen ja Herttoniemen seurakunnan kanssa jatketaan.

JÄSENASIAT

Seura pyrkii edelleen kasvattamaan jäsenkuntaansa eri aktiviteettien tuottaman julkisuuden tukemana. Vuoden kulosaarelainen valitaan ja mahdollisesti vuoden oivaltaja tai muuten merkittävä teko tai henkilö.
Lehteä julkaistaan 4-6 numerona, sekä painettuna että nettilehtenä.
Seuran uusia nettisivuja kehitetään edelleen työryhmän toimesta.

SEURAN TALOUS

Seuran taloutta hoidetaan aiempaan tapaan nollatulokseen tähdäten. Kotiseuturahaston säätiön avustus on monien erillishankkeiden toteutuksessa edelleen ratkaisevan tärkeä.
Jäsenmaksu pidetään ennallaan: henkilöjäsenmaksu 15 €, koko perheen maksu 25 €

  1. Toimintakertomus 2013 – 2014