Yhdistys

Kulosaarelaiset ry vaikuttaa kotikaupunginosasi asioihin ja pitää sinut ajan tasalla, mitä Kulosaaressa tapahtuu. Tapaat tuttuja ja tutustut uusiin kulosaarelaisiin.

Liity jäseneksi

Vuoden Kulosaarelainen

Kulosaarelaiset ry:n hallitus valitsee joka vuosi Vuoden Kulosaarelaisen. Vuoden Kulosaarelainen voi olla henkilö tai yhteisö, joka on toiminut merkittävästi kotisaarella tai maailmalla.

  • 2022

    Antti Kuronen

    Antti Kuronen on Ylen toimittaja, joka työskentelee sota- ja konfliktialueilla ja raportoi ansiokkaasti Ukrainasta.

  • 2021

    Perhe Poijärvi

    Perhe Poijärvi on ansiokkaasti koonnut yhteen suuren joukon kulosaarelaisia vuosittain järjestämällään Halloween-tapahtumalla. Huikea elämys on huomattu myös valtakunnan medioissa.

Harriet-soutuvene

Veneilykaudella Harrietia säilytetään Brändö Seglaren laiturissa. Varauskirja ja avain ovat Kuparilyhdyssä. Veneen käyttö on ilmaista. Veneen avain on palautettava samana päivänä Kuparilyhtyyn sen aukioloaikana.

Brändö Seglare tarjoaa veneelle laituripaikan ja Kuparilyhty huolehtii korvauksetta varauskirjasta sekä avaimesta, joista molemmille lämpimät kiitokset.

Uusi Harriet-soutuvene hankittiin kesällä 2023.

Veneen omistaja ei ole vastuussa sääntöjen noudattamatta jättämisen tai veneen väärinkäytön seurauksena tapahtuvista vahingoista eikä käyttäjien toimien seurauksena mahdollisesti tapahtuvasta veneen kunnon, varustuksen tai merikelpoisuuden vähenemisestä ja sen mahdollisista seurauksista venettä lainanneille.

  • Veneessä saa olla enintään neljä henkilöä.
  • Veneellä saa tehdä ainoastaan päiväretkiä.
  • Veneeseen ei saa kiinnittää moottoria.

Kirjoittamalla nimensä lainauskirjaan lainaaja ilmoittaa ymmärtäneensä lainauksen ehtona olevat, säännöt ja oman vastuunsa. Veneessä on oltava kaksi paria airoja, perämela, pelastusliivit, äyskäri ja ankkuri köysineen. Ilman näitä ei mennä vesille!

Hallitus

Kulosaarelaiset ry - Brändöborna rf hallitus/styrelsen 
2024-2025

Puheenjohtaja

Kirsti Santaholma

Varapuheenjohtaja

Pentti Rantala

Muut jäsenet:

Göran Estlander, goran.estlander@gmail.com

Liisa Horelli, liisa.horelli@aalto.fi

Arja Kosonen, arja.h.kosonen@kolumbus.fi

Ulf Ljung. ua_ljung@hotmail.com

Mikko Myllykoski, mikko.myllykoski@heureka.fi

Maija Pakoma, maija.pakoma@gmail.com

Timo Poijärvi, timo.poijarvi@gmail.com

Leena Siikanen, leena.siikanen@gmail.com

Tapio Vanamo, tapio.vanamo@tvanamo.fi

Satu Väkiparta, satu.vakiparta@icloud.com

Johanna Wartio, Johanna.Wartio@aalto.fi

Sihteeri: Hilkka Perttilä, hilkka.m.perttila@gmail.com

Rahastonhoitaja: Mia Kurkela, olufemiu@gmail.com 

Toimintakertomukset

1.    Yleistä

Kulosaarelaiset ry:n toiminta oli aktiivista. Yhdistys vaikuttaa oman kotikaupunginosan asioihin, pitää asukkaat ajan tasalla Kulosaareen liittyvissä asioissa ja järjestää tapahtumia.

Kulosaarelaiset ry seurasi tiiviisti aluetta koskevia valmisteluja, päätöksiä ja uutisia.

Yhdistys järjesti lukuisia teemailtoja ja tapahtumia yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa. Kulosaaren yhteiskoululla pidetään viikoittain Lukutupaa, josta voi lainata kirjoja.

Yhdistys julkaisi kuusi kertaa vuodessa ilmestyvän Kulosaarelaiset-Brändöborna -lehden. Toimintaa voi seurata www.kulosaarelaiset.fi sivuilla sekä Facebookissa yhdistyksen omalla Kulosaarelaiset ry – Brändöborna rf -sivulla.

Kulosaarelaiset ry valitsee joka vuosi Vuoden kulosaarelaisen. Vuoden kulosaarelainen voi olla henkilö tai yhteisö, joka on toiminut merkittävästi kotisaarella tai maailmalla.

Vuoden 2022 Kulosaarelaiseksi valittiin Antti Kuronen. Antti Kuronen on Ylen toimittaja, joka työskentelee sota- ja konfliktialueilla ja raportoi ansiokkaasti Ukrainasta.

2.    Tapahtumat ja toiminta

Yhteistyössä Kulosaaren yhteiskoulun kanssa kulosaarelaisille pidettiin omaa kirjastoa, Lukutupaa, joka oli Kulosaarelaiset ry:n vapaaehtoisten voimin auki tiistaisin ja torstaisin klo 16–19. Saaren asukkaat voivat lainata kirjoja koulun perinteisestä kokoelmasta sekä yhdistyksen hankkimia uutuuskirjoja.

Yhdistys hankki uuden Harriet-veneen rikki menneen tilalle. Vene sijaitsee Brändö Seglaren laiturissa. Avainta sai lainata Kuparilyhdystä.

26.1. Lukutuvan teemailta Minna Sarantola

16.2. Lukutuvan teemailta Nadja Sokura

23.3. Vuosikokous ja tutustuminen koulun uudisrakennuksiin

13.4. Lukutuvan teemailta Johan Bargum

7.5. Piknik Tapulin juurella

11.5. Lukutuvan teemailta Jukka Sariola

10.5. Ukraina-kävely

3.5. Kulosaaren siivoustalkoot

23.8. Kulosaari-päivä

14.9. Lukutuvan teemailta Kristiina Michelsson

12.10. Lukutuvan teemailta Taina Ruuskanen

2.11. Lukutuvan teemailta Satu Grünthal

23.11. Lukutuvan teemailta Helena Ahonen

1–24.12. Kulosaaren jouluvalofestivaali

14.12. Lukutuvan teemailta Tarja Cronberg

16.12. Joulubasaari

3.    Hankkeet

Uudet kotisivut

Yhdistys aloitti loppuvuodesta hankkeen kotisivujen uudistamiseksi. Uudistuksen tavoitteena on toteuttaa helppokäyttöiset, nykyaikaiset ja yhteisöllisyyttä tukevat sivut. Verkkosivusto on tärkeä informaation lähde Kulosaaressa tapahtuvaan toimintaan ja tietoon liittyen. Verkkosivu-uudistus tehdään yhteistyössä Metropolian Valovirran opiskelijoiden kanssa. Valovirta on viestintään, markkinointiin ja mediaan erikoistunut osaamiskeskus.

Sääntömuutoksen valmistelu

Yhdistys aloitti sääntömuutoksen valmistelun 8.2.2023 voimaan tulleen yhdistyslain pohjalta.

4.    Lausunnot ja kannanotot

Yhdistys keskusteli ja tapasi eri tahoja Kulosaaren palveluihin ja kehittämiseen liittyen. Lisäksi selvitettiin muovinkeräyspisteen saamista Kulosaareen.

Kaupunkiympäristön toimialan vastaus yhdistyksen aloitteeseen puiden istuttamiseksi Werner Wirenin tielle Kulosaareen oli kielteinen. Werner Wirenin tie on muutama vuosi sitten rakennettu asuntokatu, jonka katusuunnitelma on laadittu vuonna 2015. Asuntokaduilla ei yleensä ole varattu tilaa katupuille, eikä tässäkään katusuunnitelmassa ole osoitettu uusille puuistutuksille tai muulle katuvihreälle soveltuvia paikkoja.

5.    Hallitus

Hallituksen puheenjohtajana toimi Johanna Hallikainen ja varapuheenjohtajana Pentti Rantala. Hallituksen jäsenet: Göran Estlander, Liisa Horelli, Ulf Ljung, Mikko Myllykoski, Maija Pakoma, Timo Poijärvi, Pentti Rantala, Kirsti Santaholma, Tapio Vanamo, Johanna Wartio ja Satu Väkiparta. Sihteerinä toimi hallituksen ulkopuolisena jäsenenä Hilkka Perttilä ja rahastonhoitajana Mia Kurkela.

Vuonna 2023 hallitus piti 9 kokousta.

6.    Työryhmät

Kaavoitus: Tapio Vanamo, Satu Väkiparta, Liisa Horelli, Johanna Wartio, Kirsti Santaholma, Johanna Hallikainen

Tapahtumat ja viestintä: Kirsti Santaholma, Pentti Rantala, Mikko Myllykoski, Timo Poijärvi, Satu Väkiparta, Göran Estlander, Maija Pakoma, Johanna Wartio, Johanna Hallikainen

Lehden toimitus: Kirsti Santaholma, Liisa Horelli, Maija Pakoma, Ulf Ljung, Inge Engström, Elina Seppälä, Veera Berner, Johanna Hallikainen

7.    Talous

Vuonna 2023 yhdistyksellä oli jäsenmaksun maksaneina 93 perhejäsentä, 82 henkilöjäsentä ja 2 kannatusjäsentä. Henkilökohtainen jäsenmaksu oli 15 eur, perhejäsenyys 30 eur ja kannatusjäsenmaksu 100 eur. Jäsenmaksun pystyi maksamaan tilisiirtona tai MobilePaylla. Kulosaaren kotiseuturahaston säätiö tuki yhdistyksen toimintaa.

1. Yleistä

Kulosaarelaiset ry:n toiminta on aktiivista. Yhdistys vaikuttaa oman kotikaupunginosan asioihin, pitää asukkaat ajan tasalla Kulosaareen liittyvissä asioissa ja järjestää tapahtumia.
Kulosaarelaiset ry seurasi tiiviisti aluetta koskevia valmisteluja, päätöksiä ja uutisia. Vuoden aikana kannanottoja tehtiin ostoskeskuksesta ja asukaspysäköinnistä sekä aloite puiden istuttamisesta alakoulun läheisyyteen.
Yhdistys järjestää lukuisia teemailtoja ja tapahtumia yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa. Kulosaaren yhteiskoululla pidetään viikoittain Lukutupaa, josta voi lainata kirjoja.
Yhdistys julkaisee kuusi kertaa vuodessa Kulosaarelaiset-Brändöborna -lehden. Toimintaa voi seurata www.kulosaarelaiset.fi sivuilla sekä Facebookissa yhdistyksen omalla Kulosaarelaiset ry – Brändöborna rf -sivulla.
Vuoden 2021 kulosaarelaiseksi valittiin perhe Poijärvi. He ovat ansiokkaasti koonneet yhteen suuren joukon kulosaarelaisia vuosittain järjestämällään Halloween-tapahtumalla. Huikea elämys on huomattu myös valtakunnan medioissa.

2. Tapahtumat ja toiminta

Yhteistyössä Kulosaaren yhteiskoulun kanssa kulosaarelaisille pidettiin omaa kirjastoa, Lukutupaa, joka oli Kulosaarelaiset ry:n vapaaehtoisten voimin auki tiistaisin ja torstaisin klo 16–19. Saaren asukkaat voivat lainata kirjoja koulun perinteisestä kokoelmasta sekä yhdistyksen hankkimia uutuuskirjoja.
Harriet-vene tuotiin asukkaiden lainattavaksi Brändö Seglaren laituriin heti kun jäät lähtivät. Avainta sai lainata Kuparilyhdystä.
17.3. Teemailta Antti Kuronen, Ukrainan sota
31.3. Teemailta Olavi Uusivirta, näyttelijä, laulaja, laulun tekijä
7.4. Teemailta Aki Cederberg, kirja Pyhä Eurooppa
24.4. Iltapäiväpiknik Tapulin juurella, mukana Kulosaaren kirkkovakka
25.4. Vierailu Puolan lähetystöön. Jukka Soisalon-Soininen, kirja Mannerheim – Puolan vuodet
2.–3.5. Kulosaaren siivouspäivä
12.5. Teemailta Pirkko Soininen, kirja Valosta rakentuvat huoneet – Suomen ensimmäinen naisarkkitehti Wivi Lönn
19.5. Wivi Lönnin aukion avajaisseremonia
24.8. Kulosaari-päivä
24.8. Ukrainan itsenäisyyspäivä, liputus tuen osoittamiseksi Ukrainalle
15.9. Teemailta Kalle Virtapohja, kirja Lauri Pihkala, koko kansan TAHKO
20.9. Ukraina-kävely
13.10. Teemailta Salli Wahlberg, kuvataiteilija ja kuvittaja
3.11. Teemailta Mika Maliranta, Suomen taloustilanne
24.11. Teemailta Laura Andersson, kirja Kuolema Kulosaaressa
1.–24.12. Kulosaaren jouluvalofestivaali
15.12. Lukutupa lukutuokio lapsille ja aikuisille
17.12. Joulubasaari

3. Lausunnot ja kannanotot

Kannanotto asukaspysäköintiin

Helsingin kaupunkiympäristölautakunta käsitteli vuoden 2022 keväällä Helsingin pysäköintipolitiikka 2022 asiakirjaa, jossa linjattiin tavoitteita asukaspysäköinnin laajentamisesta kantakaupungin ulkopuolelle lähiöihin. Kaupunginosia, joihin asukaspysäköinti tulisi laajennettavaksi, ei erikseen mainittu. Tavoitteena on myös asukaspysäköinnin hinnoittelun muuttaminen markkinaperusteiseksi samalla, kun maksuja merkittävästi korotettaisiin.

Kulosaari on perinteikäs huvilakaupunki, jossa muutamaa pääväylää lukuun ottamatta kadut ovat kapeita ja vähän liikennöityjä katuja pientaloalueilla. Asukaspysäköinnin käyttöönotto edellyttäisi, että koko saari otetaan asukaspysäköinnin piiriin. Seurauksena olisi se, että Kulosaaren kaikille pienillekin kaduille tulisi aikarajoitteiset pysäköintikiellot.

Kulosaarelaiset ry on käsitellyt Kulosaaren pysäköintiä asukkaille tehdyn kyselyn pohjalta. Kulosaaressa ei ole tarvetta asukaspysäköintijärjestelmän käyttöönotolle. Vähäiset ongelmat, joita saarella esiintyy, on hoidettavissa paikallisilla pysäköintirajoituksilla.

Kannanotto ostoskeskukseen

Kulosaarelaiset ry:n edustajat ovat saaneet olla mukana ostoskeskusta koskevissa tapaamisissa ja esittää näkökantoja ostoskeskuksen uudistamisesta.

Kulosaarelaisten kannalta on tärkeää, että tulevassa ostoskeskuksessakin on liiketilaa riittävä määrä hyvien palveluiden takaamiseksi. Ostoskeskuksen monimuotoisuuden kannalta olisi hyvä, jos rakennettaviin tiloihin voitaisiin varata kerrosalaa myös toimistotiloille.

Nykysuuntauksen mukaisesti ostos- ja kauppakeskusten yhteyteen rakennetaan myös asuinhuoneistoja. Kulosaarelaiset ry:n toivomuksena on, että asuintokerrosalaa sijoitettaisiin ostoskeskusrakennukseen maltillinen määrä. Toivottavaa, että asuintilojen suunnittelussa otettaisiin huomioon myös senioriasuminen tai palveluasuminen kuntoutusmahdollisuudet huomioiden.

Kulosaaressa, joka ympäristöltään ja kulttuuritaustaltaan on erikoislaatuinen yhdyskunta, ei ole juurikaan tiloja asukkaiden kokoontumista tai yhteisiä tilaisuuksia varten. Olisi tärkeää, että ostoskeskuksen suunnittelussa otettaisiin huomioon yhteisöllisyyden tarpeet siten, että alueella voidaan oleskella, järjestää tilaisuuksia ja viihtyä esimerkiksi ostoskeskuksen keskelle rakennettavalle ”piazzalla”.

Kun uusi ostoskeskus tulee palvelemaan kulosaarelaisia vuosikymmeniä eteenpäin, olisi järkevää, että tilojen suunnittelussa ja rakentamisessa otettaisiin huomioon muunneltavuus. Esimerkiksi ravintolatiloiksi tai toimistotiloiksi suunnitellut kerrosalat tulisi voida ottaa tarpeiden muuttuessa muuhunkin käyttöön. Tulevan ostoskeskuksen monimuotoista käyttöä edistäisi, mikäli ostoskeskukseen olisi sijoitettavissa esimerkiksi Helsingin kaupungin omia tiloja tai esimerkiksi päiväkotitoimintaa.

Huomioon ottaen Kulosaaren rakennuskannan ja lukuisat arvorakennukset, olisi toivottavaa, että suunnittelun lähtökohtana olisi korkeatasoinen rakentaminen ja suunnittelu.

Aloite puiden istuttamiseksi

Kulosaarelaiset ry on tehnyt aloitteen puiden istuttamiseksi Werner Wirenin tien Kulosaaren alakoulun puoleiselle asvaltille. Yhdistys toivoo, että alakoulun viereen istutetaan puita saaren viihtyvyyden ja luonnon monimuotoisuuden lisäämiseksi.

Puut ovat tärkeitä koulujen ja päiväkotien läheisyydessä: Lasten immuunijärjestelmän häiriöt, kuten allergiat, astma, atopia ja tyypin 1 diabetes ovat lisääntyneet kaupungistuneissa yhteiskunnissa. Yhtenä syynä tähän on riittämätön kosketus monimuotoiseen luontoon, mikä yksipuolistaa elimistön mikrobistoa. Koska lapset viettävät lähes päivittäin aikaa päiväkodin pihalla tai muilla leikkipaikoilla, monimuotoista luontoa tulisi lisätä myös näille alueille päivittäisen luontokosketuksen turvaamiseksi.

Istutetut puut toimivat kasvaessaan hiilinieluina ja ovat osana ilmastonmuutoksen torjuntaa. Ne antavat helteillä suojaa ja torjuvat liikenteestä syntyvää melua. Kaupunkipuiden istuttamisella ja vaalimisella on merkittävä rooli niin kaupunkilaisten henkiseen kuin fyysiseen hyvinvointiin. Hyvinvoivat, lajikkeistoltaan monipuolisesti istutetut puut ovat myös merkittävä osa Helsingin kaupunkikuvaa ja imagoa.

4. Hallitus

Hallituksen puheenjohtajana toimi Johanna Hallikainen ja varapuheenjohtajana Johanna Wartio. Hallituksen jäsenet: Göran Estlander, Liisa Horelli, Jenni Kallio, Mikko Myllykoski, Maija Pakoma, Timo Poijärvi, Pentti Rantala, Kirsti Santaholma, Eero Tuulos, Tapio Vanamo, Johanna Wartio ja Satu Väkiparta. Sihteerinä toimi hallituksen ulkopuolisena jäsenenä Helena Ahonen ja rahastonhoitajana Mia Kurkela.
Vuonna 2022 hallitus piti 11 kokousta.

5. Työryhmät

Lehden toimitus: Kirsti Santaholma, Liisa Horelli, Inge Engström, Senni Timonen, Iris Schwanck, Maija Pakoma, Johanna Hallikainen
Kaavoitus: Tapio Vanamo, Johanna Wartio, Satu Väkiparta, Eero Tuulos, Liisa Horelli, Johanna Hallikainen
Viestintä: Johanna Wartio, Liisa Horelli, Eero Tuulos, Kirsti Santaholma, Pentti Rantala, Jenni Kallio, Mikko Myllykoski, Johanna Hallikainen
Tapahtumat: Timo Poijärvi, Kirsti Santaholma, Satu Väkiparta, Maija Pakoma, Göran Estlander, Johanna Hallikainen

6. Talous

Vuonna 2022 yhdistyksellä oli 96 perhejäsentä, 68 henkilöjäsentä ja 6 kannatusjäsentä. Henkilökohtainen jäsenmaksu oli 15 eur, perhejäsenyys 30 eur ja kannatusjäsenmaksu 100 eur. Jäsenmaksun pystyi maksamaan tilisiirtona tai MobilePaylla.
Kulosaaren kotiseuturahaston säätiö tuki yhdistyksen toimintaa 10.000 eurolla.

Säännöt

1. Yhdistyksen nimi ja kotipaikka

Yhdistyksen nimi on Kulosaarelaiset r.y. – Brändöborna r.f. ja sen kotipaikka on Helsingin kaupunki ja toimialueena Kulosaaren kaupunginosa. Yhdistys on kaksikielinen.

2. Tarkoitus ja toiminnan laatu

Yhdistyksen tarkoituksena on

  • työskennellä toimialueensa sivistyksellisten, sosiaalisten ja taloudellisten olojen kehittämiseksi sekä viihtyisyyden lisäämiseksi alueellisen omaleimaisuuden ja paikallisten erityispiirteiden pohjalta,
  • osallistua ja pyrkiä vaikuttamaan tätä koskevaan yhteiskuntasuunnitteluun,
  • toimia kokonaisvaltaisen kotiseututyön tavoitteiden saavuttamiseksi paikalliskulttuurin ja -historian, ympäristönsuojelun ja maisemanhoidon sekä matkailun aloilla,
  • olla toimialueensa asukkaiden ja eri yhteisöjen yhdyssiteenä sekä
  • syventää asukkaiden kotiseututuntemusta ja paikallishenkeä sekä pyrkiä kaikin tavoin lisäämään heidän kiintymystään omaan kotiseutuunsa.

Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys

  • osallistuu aluetta koskevaan suunnitteluun ja pyrkii vaikuttamaan päätöksentekoon,
  • tekee aloitteita ja esityksiä sekä antaa lausuntoja viranomaisille,
  • on yhteistyössä kotiseututyön keskusjärjestöjen, kunnan sekä muiden samoja päämääriä toteuttavien yhteisöjen kanssa,
  • kuuluu jäsenenä toimintansa kannalta tarpeellisiin yhdistyksiin,
  • suorittaa ja tukee kotiseutua koskevaa tallennus-, tutkimus- ja julkaisutoimintaa,
  • järjestää kokouksia, luento- ja esitelmätilaisuuksia sekä muuta yhdistyksen sisäistä ja
  • ulospäin suuntautuvaa koulutus- ja tiedotustoimintaa,
  • järjestää kotiseutupäiviä sekä muita juhla-, taide- ja viihdetilaisuuksia,
  • toimeenpanee näyttelyitä, retkiä ja opintomatkoja,
  • edistää asukkaiden omatoimisuutta ja tukee paikallista palvelu- ja harrastustoimintaa
  • sekä pyrkii muillakin samankaltaisilla tavoilla toteuttamaan yhdistyksen tarkoitusperiä ja tavoitteita.

3. Jäsenet

Varsinaiseksi jäseneksi yhdistykseen voidaan hyväksyä henkilö, joka hyväksyy yhdistyksen tarkoituksen ja säännöt.

Kannattavaksi jäseneksi yhdistykseen voidaan hyväksyä oikeuskelpoinen yhteisö, joka haluaa tukea yhdistyksen tarkoitusta ja toimintaa. Kannattavalla jäsenellä ei ole äänioikeutta.

Varsinaiset jäsenet ja kannattavat jäsenet hyväksyy hakemuksesta yhdistyksen hallitus.

Jäsenyys katsotaan alkavaksi siitä ajankohdasta, jolloin jäseneksi ilmoittautuminen on hyväksytty. Jäsen on velvollinen suorittamaan vuosikokouksen määräämän jäsenmaksun.

Kunniajäseneksi voidaan hallituksen esityksestä yhdistyksen kokouksessa kutsua henkilö, joka on huomattavasti edistänyt ja tukenut yhdistyksen toimintaa. Kunniajäsen on vapautettu jäsenmaksusta.

Jäseneksi hyväksytyn henkilön nimi ja muut tarvittavat tiedot merkitään yhdistyksen jäsenluetteloon. Jäsenrekisterin käytössä ja ylläpidossa noudatetaan Henkilötietolakia.

4. Jäsenen eroaminen ja erottaminen

Jäsenellä on oikeus erota yhdistyksestä ilmoittamalla siitä kirjallisesti hallitukselle tai sen puheenjohtajalle taikka ilmoittamalla erosta yhdistyksen kokouksessa merkittäväksi pöytäkirjaan.

Hallitus voi erottaa jäsenen yhdistyksestä, jos jäsen on jättänyt erääntyneen jäsenmaksunsa maksamatta tai muuten jättänyt täyttämättä ne velvoitukset, joihin hän on yhdistykseen liittymällä sitoutunut tai on menettelyllään yhdistyksessä tai sen ulkopuolella huomattavasti vahingoittanut yhdistystä tai ei enää täytä laissa taikka yhdistyksen säännöissä mainittuja jäsenyyden ehtoja.

Erotettu jäsen voi kolmenkymmenen (30) päivän kuluessa erottamisesta tiedon saatuaan kirjallisesti valittaa päätöksestä yhdistyksen kokoukselle jättämällä valituskirjelmä hallitukselle.

5. Hallitus

Yhdistyksen asioita hoitaa hallitus, johon kuuluu vuosikokouksessa yhdeksi vuodeksi kerrallaan valittu puheenjohtaja ja 9–12 jäsentä.

Hallitus valitsee keskuudestaan varapuheenjohtajan sekä ottaa keskuudestaan tai ulkopuoleltaan sihteerin, rahastonhoitajan ja muut tarvittavat toimihenkilöt.

Hallitus kokoontuu puheenjohtajan tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtajan kutsusta, joka on toimitettava kaikille hallituksen jäsenille viimeistään viisi (5) päivää ennen kokousta. Hallitus kokoontuu myös kun vähintään puolet hallituksen jäsenistä sitä vaatii.

Hallitus voi asettaa keskuudestaan juoksevien asioiden hoitamista ja valmistelua varten 3–5 jäsenisen työvaliokunnan.

Hallitus voi asettaa sääntöjen edellyttämiä tehtäviä varten sille vastuunalaisia, pysyviä tai tilapäisiä toimikuntia ja jaostoja.

Hallitus on päätösvaltainen, kun neljä (4) sen jäsenistä ja puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja on läsnä. Äänestykset ratkaistaan yksinkertaisella äänten enemmistöllä. Äänten mennessä tasan ratkaisee puheenjohtajan ääni, vaaleissa kuitenkin arpa.

6. Yhdistyksen nimen kirjoittaminen

Yhdistyksen nimen kirjoittaa hallituksen puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja yhdessä sihteerin tai rahastonhoitajan kanssa.

7. Tilikausi, tilintarkastus ja talous

Yhdistyksen tilikausi on kalenterivuosi.

Tilinpäätös tarvittavine asiakirjoineen ja hallituksen vuosikertomus on annettava tilintarkastajille viimeistään neljätoista (14) päivää ennen vuosikokousta. Tilintarkastajien tulee antaa kirjallinen lausuntonsa viimeistään kolme (3) päivää ennen vuosikokousta hallitukselle.

Yhdistyksellä on oikeus toiminnan tukemiseksi ottaa vastaan lahjoituksia, avustuksia ja testamentattua omaisuutta, omistaa ja hallita irtainta ja kiinteää omaisuutta, harjoittaa kustannustoimintaa, pienimuotoista palvelutuotantoa kulosaarelaisten tarpeisiin, tavanomaista kioskikauppaa sekä asianmukaisella luvalla toimeenpanna arpajaisia ja rahankeräyksiä.

8. Yhdistyksen kokoukset

Yhdistyksen vuosikokous pidetään vuosittain hallituksen määräämänä päivänä viimeistään maaliskuun 31. päivänä.

Ylimääräinen kokous pidetään, kun yhdistyksen kokous niin päättää tai kun hallitus katsoo siihen olevan aihetta tai kun vähintään kymmenesosa (1/10) yhdistyksen äänioikeutetuista jäsenistä sitä hallitukselta erityisesti ilmoitettua asiaa varten kirjallisesti vaatii. Kokous on pidettävä kolmenkymmenen (30) vuorokauden kuluessa siitä, kun vaatimus sen pitämisestä on esitetty hallitukselle.

Yhdistyksen kokouksissa on jokaisella varsinaisella jäsenellä ja kunniajäsenellä yksi ääni.

Kannattavalla jäsenellä on kokouksessa läsnäolo- ja puheoikeus.

Yhdistyksen kokouksen päätökseksi tulee, ellei säännöissä ole toisin määrätty, se mielipide, jota on kannattanut yli puolet annetuista äänistä. Äänestykset ratkaistaan yksinkertaisella äänten enemmistöllä. Äänten mennessä tasan ratkaisee kokouksen puheenjohtajan ääni, vaaleissa kuitenkin arpa.

9. Yhdistyksen kokousten koollekutsuminen

Hallituksen on kutsuttava yhdistyksen kokoukset koolle vähintään seitsemän (7) vuorokautta ennen kokousta vuosikokouksessa päätetyllä tavalla, joko julkaisemalla kutsu jossakin vuosikokouksen määräämässä paikkakunnalla leviävässä lehdessä tai lähettämällä kutsu kirjeitse kullekin jäsenluetteloon merkitylle jäsenelle. Muut tiedonannot yhdistyksen jäsenille toimitetaan samalla tavoin.

10. Vuosikokous

Yhdistyksen vuosikokouksessa käsitellään seuraavat asiat:

  1. kokouksen avaus
  2. valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri, kaksi pöytäkirjantarkastajaa ja tarvittaessa kaksi ääntenlaskijaa
  3. todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus
  4. esitetään tilinpäätös, vuosikertomus ja tilintarkastajien lausunto
  5. päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta ja vastuuvapauden myöntämisestä hallitukselle ja muille vastuuvelvollisille
  6. vahvistetaan toimintasuunnitelma, tulo- ja menoarvio sekä jäsenmaksujen suuruus
  7. valitaan hallituksen puheenjohtaja, jota kutsutaan myös yhdistyksen puheenjohtajaksi ja muut hallituksen jäsenet
  8. valitaan kaksi tilintarkastajaa ja heille varatilintarkastajat
  9. päätetään yhdistyksen kokouksen koollekutsumistavasta
  10. käsitellään muut esille tulevat asiat, joista hallitukselle on tehty esitys vähintään kolmekymmentä (30) päivää ennen kokousta tai jotka hallitus haluaa vuosikokouksessa esittää.

11. Sääntöjen muuttaminen ja yhdistyksen purkaminen

Päätös sääntöjen muuttamisesta ja yhdistyksen purkamisesta on tehtävä yhdistyksen kokouksessa vähintään kolmen neljäsosan (3/4) enemmistöllä annetuista äänistä.

Kokouskutsussa on mainittava sääntöjen muuttamisesta tai yhdistyksen purkamisesta.

Ehdotus yhdistyksen purkamisesta on käsiteltävä kahdessa peräkkäisessä kokouksessa, joiden väli tulee olla vähintään yksi kuukausi, ja ehdotuksen on hyväksytyksi tullakseen saatava kummassakin kokouksessa vähintään kolme neljäsosaa (3/4) annetuista äänistä.

Yhdistyksen purkautuessa tai tullessa lakkautetuksi annetaan yhdistyksen varat Stiftelse Brändö Hembygdsfond – Kulosaaren Kotiseuturahaston Säätiölle tai käytetään muuhun yhdistyksen tarkoituksen edistämiseen päättävän kokouksen määräämällä tavalla.